AUD kan zich ondanks alles herpakken tegenover USD

De afgelopen weken lazen we opnieuw heel wat negatieve rapporten over de AUD. Een grote zakenbank (we laten u even gissen wie het was) verklaarde dat de koers van de AUD tegenover de EUR volgend jaar met 16% kan dalen. Dat verlies komt bovenop het al eerder geleden verlies.

Dit jaar is de AUD tegenover de EUR al met 14% gedaald, maar voor de Australiërs is dat nog niet genoeg. Ze doen hun uiterste best om de koers van de eigen munt naar omlaag te duwen, kwestie van hun positie op de exportmarkten te verstevigen.

Alles kadert natuurlijk in de currency wars die nu al maandenlang de forexmarkten overhoop zetten. Iedereen probeert de eigen munt zo goedkoop mogelijk te maken. In het geval van de AUD moet er rekening mee worden gehouden dat deze munt in de afgelopen jaren sterk was gestegen.

Maar die stijging was niet ten onrechte. Australië blijft, hoe men het ook draait of keert, een land met een bijzonder sterke economie. Die economie is gebaseerd op de mijnbouwindustrie. Grondstoffen zullen hoe dan ook gevraagd blijven, in welke economische constellatie we ook leven. Om een lang verhaal kort te maken: blijf long in EURAUD op korte termijn, maar overweeg om op lange termijn short te gaan.

Grafiek EUR/AUD - dagkoersen