AUD lijkt stilaan ondergewaardeerd

Op de forexmarkten wordt elke gelegenheid aangegrepen om de AUD te verkopen. De aussie verloor ten opzichte van zowat elke andere wereldmunt terrein. Die afstraffing is deels terecht, de koers van de AUD was gewoon veel te sterk doorgestegen en een correctie was dus niet meer dan logisch.

De vraag die moet worden gesteld is hoe ver die correctie mag reiken. Sommige analisten merken op dat de AUD nog steeds veel hoger noteert dan pakweg 10 jaar geleden. Hierbij wordt nogal makkelijk over het hoofd gezien dat de Australische economie er heel anders uitziet dan destijds.

Veel te vaak wordt Australië gelinkt aan China, hoewel eigenlijk niemand het fijne kent van het China-verhaal. Dat de Chinese economie wat stoom aflaat, is eigenlijk niet meer dan normaal. Ze is in de afgelopen jaren aan een razendsnel tempo gegroeid, een afkoelingsfase lijkt voor de deur te staan.

Maar zelfs een groei met 5% zou naar internationale normen een zeer sterke prestatie zijn. De fundamentals onder de Australische economie blijven ongemeen sterk en dat zal vroeg of laat het vertrouwen in de aussie doen herstellen. Vervolgens kan die weer in koers gaan stijgen tegenover de EUR.

Grafiek EUR/AUD - dagkoersen