De Duitsers kunnen Europa redden door meer uit te geven, maar EUR is veel te duur

De Euro-crisis lijkt over haar hoogtepunt heen te zijn maar dat belet niet dat er onderhuids nog van alles broeit in de Euro-zone. Regelmatig worden we om de oren geslagen met de waarschuwing dat de crisis vroeg of laat opnieuw zou kunnen uitbarsten. Want eigenlijk is er nog niets helemaal opgelost

Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk voor het uitbreken van de crisis ? Daarover verschillen de economisten grondig van mening. Meestal is de Zuid-Europese periferie de kop van jut, de zuiderlingen worden beschuldigd van verkwisting, spilzucht en noem verder maar op.

De Grieken krijgen te horen dat ze te veel schulden aangegaan zijn en te weinig belastingen hebben betaald, de Ieren hebben hun banksector de soep in laten draaien, de Spanjaarden hebben te weinig oog gehad voor wat er misliep op de vastgoedmarkt, de Italianen geven meer uit dan ze verdienen etc.

Maar sinds kort lijkt er een nieuwe zondebok te zijn gevonden en dan nog wel eentje waarvan waarschijnlijk niemand het had verwacht. De Duitsers kunnen Europa namelijk redden door meer uit te geven, zo weerklinkt uit een steeds groeiend koor van critici op de Duitse politiek.

Zowel de U.S. Treasury als het  International Monetary Fund en de Europese Commissie hebben de Duitsers aangespoord om de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. De Duitsers hebben te zwaar ingezet op de export waardoor ze de interne consumptie uit het oog verloren hebben.

Credit Suisse Head of European Economics Neville Hill rekent er echter op dat hierin verandering zal komen zonder dat er extra druk moet uitgeoefend worden. De werklooslheid is met 6.9 procent relatief zo laag dat de druk op de lonen onhoudbaar zal worden. Hogere lonen betekenen meer koopkracht en dus ook meer consumptie. Maar de Duitse economie wordt afgeremd door de dure EUR, zoals deze week trouwens verschillende bedrijven lieten horen.

Grafiek EUR/AUD - dagkoersen