Herstel AUD kan krachtig en spectaculair zijn

De koers van de AUD is vandaag voor de derde dag op rij gedaald. De aanleiding moet worden gezocht in de algemene onzekerheid rond de monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank. Die zal vroeg of laat haar politiek van monetaire verruiming moeten afbouwen.

Robert Rennie van Westpac Banking is van mening dat de verhoudingen op de valutamarkten volledig scheef zijn getrokken als gevolg van de FED-speculatie. Het valt onmogelijk te voorspellen wat de volgende bewegingen op de forexmarkten zullen zijn, alles hangt af van de afloop van de FED-meeting.

De AUD zat in de afgelopen weken in het hoekje waar de slagen vielen, de koers van deze munt is op kwartaalbasis met ongeveer 10% gedaald. Een dergelijke daling is uiteraard overdreven, technisch gezien is de AUD rijp voor een forse herstelbeweging.

Die opleving kan zelfs krachtige vormen aannemen, want er staan zoveel speculanten short op de AUD dat zodra de koers naar omhoog vliegt dit op een krachtige en spectaculaire manier kan gebeuren. Wanneer iedereen op hetzelfde moment de short-posities wil sluiten, zal de koers van de AUD door het dak vliegen.

Grafiek EUR/AUD - dagkoersen