Cap op CHF is nog steeds noodzakelijk

De CHF is nog steeds stevig gewaardeerd en het plafond dat de Zwitserse centrale bank op de koers van de munt heeft gelegd blijft noodzakelijk om druk op de economie af te wentelen. Dat werd vanmorgen verklaard door president Thomas Jordan van de Zwitserse centrale bank.

Vanwege de risico’s op deflatie en een recessie werd in september 2011 een plafond vastgezet waarboven de CHF niet mocht stijgen tegenover de EUR. Voor 1 EUR mogen maximaal 1,20 CHF worden betaald. Bij de invoering van de cap leek de CHF op weg naar pariteit met de EUR.

Die opwaartse beweging moet gezien worden tegen de achtergrond van de crisis die Europa toen volop teisterde. Iedereen vreesde dat die uit de hand zou lopen en dus werd alles op alles gezet om een verder oplopen van de koers van de CHF te voorkomen.

De jongste maanden was er sprake van het wegnemen van de cap omdat de herrie rond de Europese schuldencrisis leek te zijn geluwd. Van dat wegnemen van de cap zal dus voorlopig niets in huis komen. Zwitserland moest 188 miljard CHF uittrekken om de stijging van de munt af te remmen en dat wil de centrale bank geen tweede keer meer meemaken. 

Grafiek EUR/CHF - dagkoersen