GBP op hoogste punt tegenover EUR in acht maanden

Op de forexmarkten heeft het GBP een merkwaardige remonte neergezet. Het GBP bevindt zich momenteel op het hoogste punt tegenover de EUR in acht maanden. Berekend vanaf 1 januari is de koers van de Britse munt al met iets meer dan 6% gestegen.

Daarmee is het GBP de best presterende munt van de 10 valuta’s van de grote industrielanden die in de Bloomberg Correlation-Weighted Indexes opgenomen zijn.  Maar bekeken over een langere termijn – vanaf 2007 bijvoorbeeld – is het GBP tegenover de EUR met 27% gedaald.

Karen Jones, in Londen technical strategist bij Commerzbank AG, vreest echter dat mooie liedjes niet lang duren en dat ook het liedje van het GBP weldra zal zijn uitgezongen. Er zijn heel wat economische signalen die er op wijzen dat de Britse economie stoom zal moeten aflaten.

De Citigroup Inc.’s U.K. Economic Surprise Index bereikte weliswaar het hoogste niveau sinds november 2012 maar inmiddels lijkt het goede nieuws in de koers van het GBP verrekend te zitten. Het kan dus interessant zijn om opnieuw short posities in te nemen.

Grafiek EUR/GBP - dagkoersen