GBP profiteert van betere economische indicatoren in UK

Deze week heeft het GBP op weekbasis tegenover de EUR de grootste stijging sinds april laten optekenen. Aanleiding voor de stijging was een rapport van de regering waaruit bleek dat het tekort op de handelsbalans in juni is afgenomen. Dat lijkt een fait divers, maar is het natuurlijk niet.

Uit de afname van het handelsdeficiet kan eigenlijk worden opgemaakt dat de Britse economie aan de beterhand is. Heel wat factoren stemmen de analisten optimistisch tegenover het GBP. De dienstensector liet bijvoorbeeld in juli de sterkste opwaartse beweging in zes jaar optekenen.

Bank of England’s gouverneur Mark Carney heeft bovendien aangekondigd korte metten te maken met de inflatie, wat betekent dat hij eventueel niet zou aarzelen om de rente op te trekken om die stomme inflatie de pas af te snijden. Dat het GBP de wind in de zeilen heeft, hoeft dus niet meteen te verbazen.

Jeremy Stretch, head of foreign-exchange strategy bij Canadian Imperial Bank of Commerce in Londen, is van mening dat de markten het herstelverhaal aan het incalculeren zijn. Of met andere woorden: de koers van het GBP kan nog verder stijgen ten opzichte van de EUR.

Grafiek EUR/GBP - dagkoersen