Europa heeft vertrouwen in politiek van Shinzo Abe, maar JPY kan verzwakken

Het is al vaker gesteld: in Japan speelt premier Shinzo Abe een gewaagd spelletje. Samen met zijn centrale bank heeft hij het grootste experiment opgezet dat waarschijnlijk ooit in de economische geschiedenis heeft plaatsgevonden. Succes kan daarbij niet gegarandeerd worden.

Maar wat denken de investeerders over de plannen van Abe ? Europa heeft alvast het volste vertrouwen in de politiek van Shinzo Abe wat we menen te mogen afleiden dat de Europese pensioenfondsen nog altijd volop belegd zijn in Japanse aandelen.

Volgens Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd is dat ook volledig gerechtvaardigd. Masashi Oda, chief investment officer van de grootste Japanse trust bank, gelooft dat Abe de juiste keuzes heeft gemaakt om de Japanse economie weer op de rails te zetten.

Oda heeft de prospectussen van een aantal pensioenfondsen nagepluisd en kwam tot de conclusie dat de posities in Japanse aandelen tov 12 maanden geleden met 150 procent zijn toegenomen. De aandacht van de fondsbeheerders werd op de 1ste plaats getrokken door de lage waarderingen.

Het economisch plaatje is bovendien duidelijker geworden waardoor de kansen op een majeure correctieve beweging relatief klein blijven. De Topix blaakt nog steeds van optimisme en dat betekent volgens Oda dat we mogen uitkijken naar nieuwe piekkoersen.

Bovendien ligt er een stevige bodem in de markt. De Japanse regering zal onmiddellijk tussenbeide komen wanneer de economie opnieuw dreigt te verzwakken. Shinzo Abe kan zich namelijk geen mislukking veroorloven. Hij zal zijn regering dan ook de opdracht geven om bijkomende maatregelen uit te werken wanneer zulks noodzakelijk zou blijken te zijn. Daardoor kan de koers van de JPY verder verzwakken tov de EUR.

Grafiek EUR/JPY - dagkoersen