Wat zal er met de JPY gebeuren?

Is de JPY een veilige vluchthaven geworden? Het begint er sterk op te lijken, zeker na de commentaren die de Japanse Finance Minister Taro Aso afgelopen week gaf. Aso liet er geen misverstanden over bestaan: de regering in Tokio zal zich voorlopig koest houden.

Dat wil onder andere zeggen dat de bedrijfsbelastingen niet verlaagd zullen worden. Nochtans zou de Japanse economie zo’n belastingverlaging goed kunnen gebruiken. In reactie op de uitspraken van Aso steeg de koers van de JPY en dat al voor de tweede week op rij.

Voor de Japanse regering is dat geen goed nieuws. Die worstelt namelijk met één belangrijke vraag: wat zal er met de JPY gebeuren? Als het antwoord van de Bank of Japan afhangt, is de zaak duidelijk. De Japanners zijn hoe dan ook gebaat met een zwakkere munt.

Of met andere woorden: de Japanse centrale bank heeft geen enkele keuze en zal hoe dan ook de koers van de nationale munt opnieuw naar beneden proberen te krijgen. Wees voorbereid op een nieuwe aanval en neem tijdig short-posities op de JPY in. Maar overhaast zouden we in geen geval te werk gaan.  

Grafiek EUR/JPY - dagkoersen