Dure EUR dreigt Europees economisch herstel in de kiem te smoren

Wat was de bedoeling van de Europese centrale bank met de dreiging van een renteverlaging van enkele weken geleden ? Traditioneel diepten waarnemers natuurlijk op de eerste plaats het verhaaltje van het aanzwengelen van de economische groei weer op. De kans is echter klein dat dit de hoofdreden is.

De kans is namelijk klein dat de bedrijven meer geld gaan proberen te ontlenen omdat de benchmark rate in de toekomsdt nul in plaats van een kwart procent bedraagt. Dat verschil is werkelijk te klein om als puntje bij paaltje komt een wezenlijk verschil uit te maken.

De echte reden voor het optreden van Mario Draghi moet elders gezocht worden en dan meer bepaald bij de EUR. De centrale bank kan zich onmogelijk veroorloven dat de koers van de EUR alsmaar blijft stijgen. Economisch zou dat neerkomen op een kleine ramp voor de Eurozone. 

Jens Nordvig, global head of FX strategy bij Nomura, spreekt van een goede strategische zet van de Ecb. Deze heeft nogmaals haar tanden getoond. Bovendien sprak Draghi dreigende taal. Die klonk misschien niet zo overtuigend als zijn ‘whatever it takes’ uitspraak van twee jaar geleden maar liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

Desnoods zal de benchmark rate opnieuw verlaagd worden, in dit geval dus tot nul. Draghi liet trouwens verstaan niet werkloos te zullen toezien wanneer de situatie een ingrijpen nodig maakt. Waarschijnlijk schemert door deze woorden een dreiging met betrekking tot long-term refinancing operations door.

Maar de EUR afremmen blijkt niet zo eenvoudig te zijn want deze munt ligt berensterk in de markt. Shorters worden telkens opnieuw op hun nummer gezet, de koers is niet te stuiten in zijn vaart. Sommige waarnemers dromen al van een koers van 1.5 EUR voor 1 USD. Zo ver zal het waarschijnlijk niet komen want aan een dergelijk hoge stand van de EUR kan de economie in de Zuid-Europese periferie het wel schudden.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen