ECB zal toch iets moeten doen om EUR naar omlaag te krijgen

Je kan van FED-president Ben Bernanke zeggen wat je wil, maar een dommerik is hij zeker niet. Bernanke begrijpt maar al te goed dat hij zijn woorden moet wikken en wegen. Van zijn verklaring van vandaag werden we uiteindelijk dan ook niet veel wijzer.

Het omgekeerde zou ons hebben verbaasd, want de belangrijkste centrale bankier in de wereld heeft maar al te goed begrepen dat hij met vuur speelt wanneer zijn uitspraken verkeerd worden begrepen. Dat was bijvoorbeeld enkele weken het geval, toen de beurzen met 5% corrigeerden in reactie op een verkeerd begrepen bericht over een nakende tapering.

Een gevolg van de verklaring van Bernanke is dat de USD vandaag slechts in beperkte mate terrein moest prijsgeven. Of met andere woorden: de EUR blijft relatief sterk ten opzichte van de USD. Dat is misschien niet helemaal naar de zin van de Europese Centrale Bank.

Die zou namelijk liever een lagere koers voor de EUR zien, kwestie van de Europese economie – en dan vooral die in de periferie – wat meer zuurstof geven. We geloven dat de EUR ten opzichte van de USD hoe dan ook vroeg of laat zal moeten wijken.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen