Er zijn twee redenen waarom de EUR zo sterk is

Het lijkt op het eerste gezicht contradictorisch dat de Euro op de forexmarkten zo’n stevige indruk maakt. De problemen in de Zuid-Europese periferie zijn verre van opgelost. De Europese economie mag dan al aan de beterhand zijn, alle hete hangijzers zijn nog niet uit de weg geruimd.

Dat de EUR tegenover de USD goed presteert is op zich niet zo verrassend. In de U.S. gaat alle aandacht momenteel uit naar de moeilijke tapering-operatie die de Fed moet uitvoeren. Het is vooralsnog onduidelijk hoe en wanneer het taperen zal plaatsvinden. Die onzekerheid weegt op de USD.

Ook de sterkte van de EUR tegenover de YEN is evenmin verrassend. De Japanse centrale bank is bijlange na nog niet aan taperen toe, ze blijft op grote schaal geld drukken. Toch zal ook Japan ooit moeten afstappen van het op grote schaal drukken van vers geld. In afwachting kan de YEN echter blijven verzwakken.

Dan zijn er de valuta’s van de Emerging Markets. Ook tegenover deze valuta’s ligt de EUR sterk want de Amerikaanse tapering-operatie kan de groeimunten nog eens flink door elkaar schudden. Eigenlijk is dus niet zozeer de EUR sterk als wel de andere belangrijke wereldmunten zwak.

Toch zijn er ook fundamentele factoren die de koers van de EUR blijven ondersteunen. Een belangrijk gegeven is dat de Euro-zone een overschot op de handelsbalans heeft, wat op de eerste plaats te danken is aan Duitsland en Italië. De U.S. heeft daarentegen een deficiet op de handelsbalans.

Een tweede belangrijke factor is de evolutie van de centrale balans. De Fed is nog volop bezig om de eigen balans te verlengen door de creatie van extra geld terwijl de balans van de Europese Centrale Bank is gekrompen sinds het einde van 2012. De Ecb begint zich echter wel stilaan zorgen te maken over de kracht van de EUR.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen