EUR blijft sterk ondanks lage rente

President Mario Draghi blijft het tot in de treure herhalen. De rente in Europa zal laag blijven zolang dat nodig is. De economische situatie laat momenteel geen normalisering van de rentevoeten toe. Ongetwijfeld zeer tot spijt van de renteniers en de grote spaarders.

Recente macro-cijfers signaleren een verbetering in de eurozone maar die is volgens de centrale bankier nog veel te pril om al ‘mosselen aan wal’ te roepen. Externe gebeurtenissen kunnen de dynamiek komen verstoren en het ontluikend herstel de kop indrukken.

De Italiaanse topman van de ECB verwacht dat het gross domestic product (het bbp maw) dit jaar met 0.4 procent zal krimpen. Voor volgend jaar wordt een groei met 1 procent vooropgesteld, een veel te trage groei om de renteriem weer een gaatje dichter te snoeren.

Het belangrijkste probleem is bekend: de werkloosheid in de Euro-zone bedraagt nog altijd 12.1 procent. Zolang die werkloosheid niet daalt zou een optrekken van de rente moorddadig zijn. Maar ondanks de lage rente en alle andere problemen in de eurozone blijft de EUR ongemeen sterk tegenover de dollar, gisteren werd opnieuw de kaap van 1,37 dollar doorbroken.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen