EUR houdt zich kloek, maar voor hoe lang nog?

Op de forexmarkten valt vooral op dat de EUR zich kloek houdt. Ten opzichte van de USD is de EUR vrij fors in waarde gestegen, hoewel er eerder van enige vorm van zwakte bij de USD kan worden gesproken. Maar zal de EUR zo sterk op koers blijven liggen?

De economen vrezen dat met de herfst in de verte op komst een nieuwe crisis in de eurozone zal losbarsten. Elke dag opnieuw blijkt dat geen enkel probleem is opgelost, alles wat de Europese leiders hebben gedaan is de bal voor zich uitgeschopt. Op een bepaald moment botst die bal echter tegen een muur en kan hij niet verder worden geschopt.

Die muur lijkt nu in zicht te zijn gekomen. Er borrelt van alles in de Europese periferie, waarbij elk land met zijn eigen problemen worstelt. Uiteindelijk komen die problemen allemaal op hetzelfde neer: economisch gaat het niet goed, ondanks lichte tekenen van verbetering. Iedereen weet echter dat goed en slecht op de financiële markten relatieve begrippen zijn.

Bovendien dreigt er een nieuw en zeer groot gevaar: Frankrijk zal volgens ex-ECB man Jürgen Stark op de knieën worden gedwongen. In dat geval zullen de poppen in de eurozone opnieuw aan het dansen gaan. We vrezen daarom dat de EUR over een periode van enkele maanden opnieuw slagzij zal maken.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen