EUR raakt betrokken in valuta-oorlogen

Het is altijd wel ergens in de wereld oorlog, maar vandaag woedt ook op de valutamarkten een oorlog. De Japanse centrale bank heeft een krachtige aanval ingezet, met als gevolg dat de koers van de JYP fors is gedaald ten opzichte van de USD. Steeds meer partijen raken betrokken in de strijd.

Onder andere de centrale banken van Polen, Zuid-Korea, Israël en Australië hebben recent hun basisrente verlaagd, met de onderliggende bedoeling om hun munt te doen verzwakken. Officieel wordt er geen oorlog, maar achter hoek en kant wordt er een aardig robbertje gevochten.

Maar ook de EUR raakt betrokken in de valuta-oorlogen, want onder andere duidelijk blijkt uit het feit dat de Europese eenheidsmunt in de afgelopen dagen in recordtempo terrein heeft verloren. Vandaag ging de EUR even naar 1,285 USD, om daar weer op te veren.

De Europese Centrale Bank kan in theorie nog twee renteverlagingen van een kwart procent elk doorvoeren en dat weegt op de koers van de EUR. Maar ook de ongewoon zwakke economische constellatie speelt een rol in het verhaald. De economie in de VS is veel gezondern en dat zullen we geweten hebben. De kans is groot dat de EUR tegenover de USD nog geen bodem heeft bereikt.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen