EUR speelt de pannen van het dak, maar wat zegt de ECB?

De meeting van de Europese Centrale Bank was eens te meer een slag in het water. Uiteindelijk kwam Mario Draghi verklaren dat er nog altijd te weinig inflatie is, hij houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Concrete maatregelen kondigde hij echter niet aan.

De gevolgen lieten zich raden: op de valutamarkten kreeg de EUR weer vleugels, zonder zichtbare moeite werd het niveau van 1,365 USD naar boven doorbroken. Sommige handelaren zien de EUR al doorstijgen tot 1,40 USD, mogelijk zelfs als aanloop naar koersen van 1,50 USD of meer.

We vragen ons echter of Mario Draghi wel wildenthousiast zal zijn over deze evolutie. Een te sterke munt remt niet alleen de economische groei af – kijk maar naar de situatie in Frankrijk – maar houdt ook de inflatie op afstand. En dat op een moment dat de Europese Centrale Bank wat inflatie kan gebruiken om het inflatiespook op afstand te houden.

Hou kan de ECB de EUR tot staan brengen? Dat zal makkelijker gezegd dan gedaan zijn, maar het scenario van een nul- of zelfs negatieve rente neemt steeds concretere vormen aan. Het zijn alleen dergelijke ingrijpende maatregelen die het tij kunnen doen keren. Maar voorlopig lijkt Draghi weinig zin te hebben om de confrontatie met de Duitsers aan te gaan. Want die bibberen nog steeds als ze het woord inflatie horen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen