Frankrijk dreigt blok aan het been van de EUR te worden

Op de forexmarkten doet de EUR het voorlopig nog goed, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Het wordt steeds duidelijker dat Frankrijk de achillespees van de eurozone is. Dat is in grote mate te wijten aan president Hollande die de flaters blijft opstapelen.

Steeds meer rijke Fransen verhuizen onder druk van de hoge belastingdruk bij onze zuiderburen. Klap op de vuurpijl is de inkomstenbelasting van 75% die door de regering van François Hollande werd ingevoerd. Ook beroemde Fransen als Gerard Depardieu hielden het nu in eigen land voor bekeken, de acteur is vorig jaar verhuisd. 

Fanny Combourieu, advocaat bij adviesbureau SJ Berwin, is echter van mening dat niet de hoge belastingdruk het belangrijkste probleem vormt dan wel de ingewikkelde manier waarop het Frans belastingsysteem in elkaar steekt. Het is dringend noodzakelijk dat het belastingsysteem wordt vereenvoudigd.

Louis Gallois, de vroegere CEO van EADS, stelde 22 aanbevelingen op voor de regering om de concurrentiekracht van het land te verstevigen, waarvan eentje de hervorming van het belastingsstelsel betrof. Dat stelsel is erg instabiel, elk jaar wordt ongeveer 20% van de belastingwetgeving gewijzigd. Die situatie is volgens Gallois op termijn niet houdbaar.Wanneer Frankrijk niets doet, kan de EUR ten opzichte van de USD fors terrein verliezen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen