Goldman Sachs ziet slechts kleine kans dat eurozone zal blijven bestaan

Bij Goldman Sachs Group Inc. is president en chief operating officer Gary D. Cohn van mening dat er slechts een kleine kans bestaat dat de eurozone uiteindelijk zal blijven bestaan. Volgens Cohn is het scenario waarschijnlijker dat landen een exit zullen zoeken om groei te realiseren.

Het beeld ziet er volgens hem heel eenvoudig uit: er zijn landen die het goed zullen doen vanwege de euro en daartegenover staan dan de landen die het slecht zullen doen door de schuld van de euro. Een dergelijk scenario is in de ogen van Cohn weinig waarschijnlijk.

De Europese Centrale Bank heeft maar een deel van het probleem aangepakt. Landen in moeilijkheden krijgen nu ongelimiteerde steun, maar hebben in ruil zware besparingsmogelijkheden moeten doorvoeren. Die besparingsmaatregelen wegen zwaar op de economie.

Maar volgens Cohn heeft Europa één ding vergeten en dat het is stimuleren van groei. Het is bijzonder moeilijk om nu nog de klok terug te draaien en opnieuw aan groei te werken. Groei en besparingen gedragen zich namelijk als water en vuur, ze zijn onverzoenbaar. Naar onze mening moet deze evolutie op termijn zich als een boomerang tegen de EUR keren, deze kan ten opzichte van de USD op termijn fors in waarde dalen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen