Het kan vriezen en het kan dooien met de USD

De afgelopen weken was er de belangrijke meeting van het Open Markets Committee van de Amerikaanse centrale bank, het onderdeel van de FED dat de beslissingen over de rentepolitiek moet treffen. Uiteindelijk werd er dus beslist om niets te doen, alles blijft bij het oude.

Op de forexmarkten schoot de EUR tegenover de USD meteen door het plafond. De boodschap die de FED rechtstreeks of onrechtstreeks gaf is dat de rente nog langer dan verwacht laag zal blijven. Er wordt nu al gesproken over een rentestijging in 2016.

Die datum ligt nog zo ver in de toekomst dat de USD in geen geval op steun uit die hoek moet rekenen. Op basis van hiervan zou men dus kunnen afleiden dat de koers van de USD in de toekomst alleen maar verder zal verzwakken. Maar er is nog een andere factor in het spel.

Er doen geruchten de ronde dat de Europese macro-economische cijfers gemanipuleerd zouden worden. Wanneer dit waar is, zou dit in het nadeel van de EUR kunnen werken. Het kan vriezen en het kan dooien met de USD, het minste wat we kunnen zeggen is dat de situatie momenteel hoogst onzeker is.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen