Hoe lang zal ECB stijging van EUR nog toestaan?

Op de forexmarkten is een opmerkelijke beweging aan de gang. De koers van de USD verzwak dag na dag, wat onder andere te maken heeft met het feit dat het imago van de Verenigde Staten steeds meer schade oploopt. Het wantrouwen ten opzichte van de dollar stijgt met de dag.

Er was eerst het beschamend spektakel dat rond de shutdown en het Amerikaans schuldenplafond werd opgevoerd. Daarmee werd op een pijnlijke manier duidelijk dat president Barack Ombama er niet langer in slaagt om zijn land op een fatsoenlijke manier te besturen.

Nu zijn de Amerikanen er ook nog in geslaagd om de buitenwereld tegen zich in het harnas te jagen door een aantal buitenlandse leiders af te luisteren. Vooral de Duitse kanselier Angela Merkel spuwde vuur, de relaties van de VS en Europa dreigen op een dieptepunt te belanden.

Bovenop dit alles komt nog de onzekerheid over tapering, de shutdown, het schuldenplafond enzovoort. De USD blijft dus terrein verliezen tegenover de EUR, maar dit kan uiteraard niet eeuw blijven duren. Op een bepaald zal de ECB ingrijpen om een verdere appreciatie van de koers van de EUR af te remmen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen