Komst van inflatie kan koers USD fors doen stijgen tegenover EUR

In de afgelopen maanden werd regelmatig gewaarschuwd voor de komst van inflatie als gevolg van de monetaire politiek zoals die door de centrale banken wordt gevoerd. Vooral de Amerikaanse en de Japanse centrale banken zijn bijzonder vrijgevig met het uitdelen van geld.

In feite wordt er nu al maandenlang geld gewoon uit de lucht geplukt. Dat gebeurt zowel in de U.S. als in Japan en het Verenigd Koninkrijk. Alleen de Europese centrale bank heeft zich tot dusver afgehouden van geldcreatie, wat ongetwijfeld te wijten is aan het verzet van de Duitsers.

Want de risico’s verbonden aan geldcreatie mogen niet onderschat worden. Het belangrijkste risico is ongetwijfeld inflatie maar vreemd genoeg heeft die tot dus ver verstek laten gaan. Integendeel zelfs, er was de afgelopen maanden eerder sprake van deflatie- in plaats van inflatiegevaar.

Philadelphia Fed President Charles Plosser is van mening dat het inflatiegevaar momenteel wordt onderschat. Iedereen is in slaap gesust door het ontbreken van inflatie, algemeen overheerst de overtuiging dat in deze situatie binnen afzienbare tijd geen verandering zal komen.

Maar dat zou volgens Plosser wel eens buiten de waard gerekend kunnen zijn. Hij sluit niet uit dat de inflatie plots de kop zal opsteken en zich in razendsnel door de economie zal verspreiden. Het risico situeert zich op de eerste plaats bij de banken die momenteel de inflatie tegenhouden.

Die banken houden namelijk volgens Plosser ongeveer 2.400 miljard USD opgeslagen. Wanneer die wordt losgelaten kan het allemaal erg snel gaan. Als de inflatie inderdaad losbreekt zou de rente wel eens veel sneller dan verwacht door het dak kunnen vliegen. Dat zou eerst gebeuren in de U.S., waardoor de USD kan stijgen ten opzichte van de EUR.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen