Quantitative Easing maakt de hele wereld tot een slechtere plaats en zet koers USD onder druk

De politiek van Quantitative Easing zoals die door de Federal Reserve wordt gevoerd, is volgens econoom Joseph Stiglitz volledig misplaatst. Het zal niet alleen weinig of niets bijdragen tot de groei van de Amerikaanse economie, maar de neveneffecten van QE zijn niet te onderschatten.

Op de eerste plaats dreigt de aan de gang zijnde valutaoorlog verder te escaleren, waar vooral de Braziliaanse minister Guido Mantega al jaren geleden voor heeft gewaarschuwd. Bovendien dreigen de Verenigde Staten zich internationaal te isoleren, waarbij de wereld uiteindelijk een slechtere plaats gaat worden.

Volgens Stiglitz is het hoog tijd dat het roer wordt omgegooid, wat de wereld nu nodig heeft is economische groei. De Nobelprijswinnaar economie 2001 stelt echter vast dat die boodschap eigenlijk nog niet is doorgedrongen tot de beleidsmakers waar ook in de wereld.

Een zwakkere USD kan weliswaar de exportpositie van de Verenigde Staten versterken en in één moeite deflatie op afstand houden, maar dat zal gepaard gaan ten koste van de economische groei in andere landen. Die gaan niet zomaar werkloos toe zien dat hun economie door de Verenigde Staten de dieperik wordt ingestuurd.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen