Renteverschil speelt in het voordeel van de USD en tegen de EUR

Ben Bernanke, president van de Amerikaanse centrale bank, pompt op grote schaal geld in het systeem, maar de vraag blijft of zijn aanpak kan werken. Marc Faber, de auteur van het Gloom and Doom rapport, gelooft alvast van niet. Bernanke kan namelijk onmogelijk weten wat de effecten van zijn strategie zijn.

Zijn helicopter waaruit dollarbiljetten dwarrelen, jagen de prijzen van goederen omhoog maar niet alle prijzen stijgen in even sterke mate. Nu eens stijgen de prijzen voor grondstoffen, dan weer die van goud of gaan de beurskoersen naar omhoog. De Bernanke-helicopter veroorzaakt zo effecten waar de FED-president niet op had gerekend.

Anderzijds brengt hij grote schade toe aan het Amerikaans spaarsysteem. De rente werd kunstmatig laag gehouden en bevindt zich nog steeds onder het gemiddelde voor de afgelopen 200 jaar. Daarmee wordt de Amerikanen alle lust tot sparen ontnomen, waardoor er op termijn minder geld beschikbaar is om in de bedrijven te investeren.

De rente zal zich in de komende maanden moeten normaliseren en dat kan de koers van de EUR ten opzichte van de USD verder doen dalen. Een opleving in de koers van de EUR biedt dan ook nog steeds de kans om short posities in de EUR en long-posities in de USD in te nemen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen