Shorters laten de EUR voorlopig met rust

De signalen die ons bereiken vanuit de Europese economie geven beterschap te zien en dat is natuurlijk nieuws dat niet zonder gevolgen blijft. Op de eerste plaats vloeit er opnieuw geld richting Europa en dat heeft dan weer tot gevolg dat de koers van de Euro weer is aangetrokken. De correctie van de afgelopen dagen moet met een korreltje zout genomen worden, iets ernstigs is er niets aan de hand.

Een nieuw bewijs dat Europa het economisch beter doet wordt gevormd door het feit dat de Europese olieconsumptie voor het eerst in 2 jaar opnieuw een stijgende trend vertoont. Zelfs de Spaanse werkloosheid, een heus horror-verhaal, laat enige beterschap vermoeden.

De rimpels rond de EUR zijn dus gaan liggen en dat blijkt ook het gevolg dat de EUR niet of nauwelijks wordt gebruikt voor “carry trades”. De “carry trades” kunnen vaak determinerend zijn voor bewegingen op de forexmarkten. Het principe is welbekend.

Traders shorten valuta’s die weinig rente opbrengen en kopen valuta’s die meer opbrengen, hopend te profiteren van de spread in de rentevoeten en van de koersstijging bij de munt waar ze long in zijn gegaan. De EUR wordt in dit spelletje niet gebruikt en dat is een positief signaal.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen