Toekomst EUR in gevaar?

Bij Goldman Sachs Group Inc. is president en chief operating officer Gary D. Cohn van mening dat er slechts een kleine kans bestaat dat de eurozone zal blijven bestaan. Volgens Cohn is het scenario waarschijnlijker dat landen een exit zullen zoeken om groei te realiseren.

Het beeld ziet er volgens hem heel eenvoudig uit: er zijn landen die het goed zullen doen vanwege de euro en daartegenover staan dan de landen die het slecht zullen doen door de schuld van de euro. Een dergelijk scenario is in de ogen van Cohn weinig waarschijnlijk.

De Europese Centrale Bank heeft maar een deel van het probleem aangepakt. Landen in moeilijkheden krijgen nu ongelimiteerde steun, maar moeten in ruil zware besparingsmogelijkheden doorvoeren. Die besparingsmaatregelen wegen zwaar op de economie.

Maar volgens Cohn heeft Europa één ding vergeten en dat het is stimuleren van groei. Het is bijzonder moeilijk om nu nog de klok terug te draaien en opnieuw aan groei te werken. Groei en besparingen gedragen zich namelijk als water en vuur, ze zijn onverzoenbaar. Gevolg is dat de toekomst van de EUR in gevaar is gekomen, op lange termijn kan het baisse-potentieel tegenover de USD aanzienlijk zijn.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen