USD gelooft niet in ontsporing situatie in de Verenigde Staten

De strijd tussen de politieke partijen wordt in de Verenigde Staten op het scherp van de snede uitgevochten, van enige toenadering tussen democraten en republikeinen is op geen enkel moment sprake. Toch staat het als een paal boven water dat er een oplossing uit de bus zal moeten komen.

Die moet er bovendien relatief snel komen, want de VS kunnen zich onmogelijk veroorloven niet aan de verplichtingen te kunnen (beter gezegd: willen) voldoen. Ze zullen met andere woorden de rente op hun obligaties braafjes blijven afbetalen. Andere keuzemogelijkheden zijn er namelijk niet.

Hoe de huidige politieke strijd zal aflopen, valt onmogelijk te voorspellen. Wel staat vast dat de republikeinen momenteel in het verliezende kamp zitten. Ze worden door de man in de straat als de grote schuldigen voor de huidige crisis beschouwd en dat kan hen bij de volgende verkiezingen zuur opbreken.

Inmiddels heeft de USD op de forexmarkten weer wat vastere voet onder de grond gekregen. De EURUSD blijft in de buurt van 1,35 USD hangen en zet de opmars dus niet verder. Komt er een overeenkomst, dan zal de koers van de USD ongetwijfeld herstellen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen