USD kan profiteren van groeivertraging in China

De Chinese economie is aan het vertragen maar dat hoeft niet noodzakelijk een slechte zaak te zijn. Alles is namelijk relatief, zo leerde ons Einstein. Het stond in de sterren geschreven dat China niet aan het verschroeiende tempo uit het verleden kon blijven groeien.

De economie heeft namelijk het mature stadium bereikt wat betekent dat de periodes van groei met 8 tot 9 procent definitief tot het verleden behoren. Ruchir Sharma, head of Emerging Markets and Global Macro bij Morgan Stanley Investment Management, heeft daar geen moeite mee.

Elk nadeel heb z’n voordeel, het zijn legendarische woorden die uit de mond van Johan Cruyff werden opgetekend. Wanneer China de overstap maakt van een export- naar een consumentengerichte economie, zal dat andere landen meer zuurstof geven.

Oa ook de Amerikaanse economie kan profiteren van de groeivertraging in China. Zo kan bvb een deel van de verwerkende industrie die vanwege de kosten naar China was uitgeweken in één of andere vorm terugkeren. De USD zou daarvan kunnen profiteren om een deel van het verloren terrein ten opzichte van de EUR opnieuw op te halen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen