USD krijgt het steeds harder te verduren

Sorry, vandaag geen werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten. Het is nochtans de eerste vrijdag van een nieuwe maand, traditioneel de dag waarop verslag wordt uitgebracht over de situatie op de arbeidsmarkt tijdens de maand voordien. Vandaag dus echter niet.

Dat heeft alles te maken met de shutdown, waardoor het Bureau van de Statistiek van het Labor Department geen cijfers berekend heeft over de evolutie van de werkloosheid vorige maand. Van de paar honderd medewerkers van het bureau zijn er maar een paar aan de slag gebleven.

De forexmarkten dreigen langzaam maar zeker hun geduld te verliezen met de impasse waar de Amerikaanse politiek in is beland. Republikeinen en democraten spelen een spelletje armworstelen dat uiteindelijk desastreuze gevolgen kan hebben voor Joe  Sixpack, de doorsnee Amerikaanse burger.

Gevolg van dit alles is dat de USD steeds meer terrein verliest tov de EUR. Waar ligt de bodem voor de USD? Niet te ver van de huidige niveaus als u het ons vraagt. Uiteindelijk zal er in de VS toch een oplossing voor alles en nog wat gevonden worden, maar nog belangrijker is dat Europa onmogelijk kan toestaan dat de koers van de EUR door het plafond vliegt en zo het economisch herstel een kopje kleiner maakt.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen