USD sterker met deadline schuldenplafond in zicht

In de Verenigde Staten blijft de carrousel rond de shutdown en de schuldencarrousel maar draaien. Ondertussen draait de klok ongenadig verder, er is dus werkelijk sprake van een race tegen het uurwerk. De inzet is gigantisch, de VS kan zich gewoon niet veroorloven dat er geen akkoord komt.

Komt er schot in de zaak of komt er geen schot in de zaak? Volgens speaker John Boehner van de republikeinen zullen de leden van zijn partij in het Congress stemmen over een voorstel dat de regering de mogelijkheid biedt om een zogenaamde default te vermijden.

Het voorstel zou inhouden dat de regering kan doorwerken tot 15 december, terwijl het schuldenplafond zal worden opgetrokken tot 7 februari. Het is echter onduidelijk of het voorstel door de senaat zal raken, die door de democraten gecontroleerd worden.

Hoe dan ook, er lijkt schot in de zaak te komen zodat de hoop levendig blijft dat er in de komende uren een overeenkomst zal worden bereikt. Een dergelijke overeenkomst zou op de forexmarkten op enthousiasme onthaald worden, waarbij de USD kan stijgen ten opzichte van de EUR.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen