Wie kan de vrije val van de EUR remmen?

De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. We zien maar één land in staat om de vrije val van de EUR tegenover op de eerste plaats de USD af te remmen. De Verenigde Staten zullen uiteindelijk niet toestaan dat de koers van de dollar helemaal door het dak wordt gejaagd.

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft een veldslag gewonnen door te dreigen met nulrentes, maar de oorlog is zeker nog niet binnen. Draghi had overigens weinig andere keuzemogelijkheden, want de Europese periferie is onmogelijk uit het slop te halen wanneer de euro op de huidige koersniveaus blijft ‘hangen’.

Gisteren viel de EUR terug onder de kaap van 1,2850 USD en een verdere daling lijkt mogelijk. Maar we willen hier toch een waarschuwende vinger tonen. Technisch is de EUR op de eerste plaats oververkocht, zodat een opwaartse reactie richting 1,30 USD mogelijk is.

Ben Bernanke heeft een belangrijke troef in handen en dat is het quantative easing-gevoel. De stijging van de dollarkoers is mede te danken aan de stijging van de Amerikaanse rente, die op zijn beurt te wijten is aan de hardnekkig terugkerende praatjes over het terugschroeven van de politiek van monetaire verruiming. Als Bernanke even laat verstaan dat van laatstgenoemde op korte termijn geen sprake is, kan de koers van de USD snel herstellen. Het zou dus lucratief kunnen zijn om tegen de trend in te gaan.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen