Wie stopt de euro in zijn vaart?

Op de forexmarkten weet de euro van geen ophouden. Vrijdag is de koers van de euro opnieuw opgelopen tot boven 1,35 dollar. Sommige analisten verwachten zelfs dat de euro zal doorstijgen richting 1,50 dollar. Economisch zou dat voor de eurozone een ramp betekenen.

Niets blijkt de euro te kunnen stuiten in zijn vaart. Afgelopen week dreigde de Europese Centrale Bank met nieuwe maatregelen om de rente te verlagen. Er werd niet bijgezegd dat die bedoeld waren om de euro af te remmen, maar dat kon er makkelijk bijgedacht worden.

Een factor die zeker speelt, is dat het vertrouwen in de dollar langzaam maar zeker verdwijnt. China liet onlangs weten een eigen oliefuturesmarkt op te starten, waar olie in yuan en niet in dollars zou worden verhandeld. Een klap recht in het gezicht van de Amerikanen.

Inmiddels zitten we echter met het gegeven dat de koers van de euro maar blijft stijgen. Het heeft weinig zin om tegen de trend in te gaan, wie dat doet wordt alleen maar afgestraft. Maar op langere termijn moet en zal de euro in waarde dalen. We wachten op een technisch verkoopsignaal alvorens short-posities in te nemen.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen