Wie zal de prijs voor meer inflatie moeten betalen? Mogelijk de USD

De Amerikaanse centrale bank heeft al meermaals laten weten dat ze een inflatiegraad van 2,50% als idealiter beschouwt. Dat betekent dat er vanaf de huidige niveaus nog een behoorlijk eindje weg moet worden gelegd. Maar wat de Fed niet zegt is dat wat meer inflatie niet onwelkom zou zijn.

De reden daarvoor ligt voor de hand: inflatie is het ideale middel om de overheidsschulden weg te werken. Anderzijds moet de Fed voorzichtig te werk gaan. De inflatie mag zeker niet op hol slaan wanneer dan zijn we nog veel verder van huis.

Financiële repressie zal aan de orde van de dag blijven

Wie zal de prijs voor meer inflatie moeten betalen? Zeker de Amerikaanse centrale bank niet maar die heeft wel het ideale lastenpaardje op het oog. Financiële repressie zal aan de orde van de dag blijven en dat betekent dus dat de man in de straat de rekening zal moeten betalen.

Het leven van Joe Six-Pack zal geleidelijk aan duurder worden terwijl de Amerikaanse schulden intussen aan een bescheiden tempo geleidelijk aan kleiner worden. Zo zal het scenario voor de komende 10 jaar er waarschijnlijk uitzien, met een USD die als gevolg van de stijgende rente het zal moeten afleggen tegen de EUR.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen