Zullen Europese verkiezingen EUR de doodsteek geven?

Wanneer is een socialist een socialist en wanneer neemt hij een andere kleur aan ? De Franse premier François Hollande heeft zich in het verleden krachtig verzet tegen de besparingspolitiek in Europa waarvan de Duitse kanselier Angela Merkel de voornaamste opponent was.

Hollande is en blijft een hevig voorstander van het stimuleren van de economische groei zonder evenwel er bij te zeggen waar het geld vandaan moet komen om die groeiondersteunende maatregelen te voorkomen. Iedereen dacht zodoende spontaan aan belastingbesparingen.

Dat is echter buiten de waard gerekend, in casu zijn minister van financiën. Die verklaarde vorige week dat er eerder moet worden bespaard op de openbare uitgaven liever dan de belastingen maar weer eens te verhogen zoals dat in het verleden gebeurde. De uitslagen van de Europese verkiezingen, met het Front National nu als grootste partij, heeft de regeringsleden duidelijk de daver op het lijf gejaagd.

Frankrijk beseft nu dus ook het nut van besparingen maar inmiddels moeten de Fransen het noorden wel stilaan zijn kwijtgeraakt. Welke politiek is de huidige regering nu eigenlijk van plan om te voeren? Maar Europa is meer dan Frankrijk alleen, ook in andere landen keert de bevolking zich tegen de regering. Zullen de Europese verkiezingen EUR de doodsteek geven? Ten opzichte van de USD is de EUR alleszins al fors in waarde gedaald.

Grafiek EUR/USD - dagkoersen