Candlesticks

Candlesticks zijn een Japanse manier om markten te analyseren, de basisbeginselen van deze analysetechniek stammen uit de rijsthandel. Op basis van de openingskoers, de hoogste en de laagste koers en de slotkoers kan een zogenoemde candlestick worden samengesteld. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden dat de valutamarkten altijd open zijn en er dus geen sprake is van openings- of slotkoersen.

Daarom is het nodig dat daaromtrent duidelijke afspraken worden gemaakt. Kijken we even wat Wikipedia ons over deze candelsticks verstelt. Het dikke gedeelte van de candlestick, het lichaam genoemd, stelt de openings- en de slotkoers voor. Als de opening hoger is dan het slot, is het lichaam gevuld. CandlesticksAls de opening lager is dan het slot, is het lichaam open.

De dunne lijnen boven en onder het lichaam, schaduwen genoemd, stellen de hoogste en laagste koers voor. Wanneer er meerdere candlesticks achterelkaar staan kunnen er patronen in worden herkend, zogenaamde koersformaties, er bestaan tientallen formaties die volgens de aanhangers van deze methode een voorspellende waarde hebben.

In hoeverre zijn candlesticks betrouwbaar? Alles hangt uiteraard af van de gebruiker en diens vertrouwdheid met de analysetechniek. In Europa worden de candlesticks tot op de dag van vandaag minder frequent gebruikt, in de Verenigde Staten mogen ze zich in een meer dan behoorlijke populariteit verheugen.