CAD betaalt gelag voor shutdown in Verenigde Staten

De werking is van de overheid in de Verenigde Staten is gedeeltelijk stilgelegd, waarbij de shutdown nu al ruim een week de media in haar ban houdt. Voorlopig houdt er nog geen oplossing in zicht te zijn. Aanvankelijk maakten de beleggers zich niet te veel zorgen over de shutdown.

Gisteren maakte Wall Street echter een slippertje dat er mocht wezen. Dit geeft aan dat er langzamerhand toch heel wat onrust in de rangen van de beleggers kruipt. Maar de gevolgen van de shutdown zijn ook buiten het grondgebied van de Verenigde Staten merkbaar.

De CAD is teruggevallen tot het laagste niveau tegenover de USD voor de afgelopen vier weken. Eén van de oorzaken van die terugval was inderdaad de shutdown, met daaraan gekoppeld de vrees dat de VS volgende week onvermijdelijk tegen het schuldenplafond zullen botsen.

Wat ook meespeelde, was dat het deficiet op de Canadese handelsbalans in augustus onverwacht toenam, dit als gevolg van een stijging van de import. De CAD heeft dit jaar 2,40 procent verloren ten opzichte van de Bloomberg Correlation-Weighted Index, terwijl de USD met 2,50 procent steeg.

Grafiek USD/CAD - dagkoersen