CAD wordt meegesleurd door oplevende Amerikaanse economie

De Amerikaanse centrale bank overweegt een tapering van haar quantative easing-programma en dat heeft een kleine storm op de financiële markten ontketent. Vooral op de forexmarkten maakten een paar forse bewegingen, met verrassende uitslagen tot gevolg.

De EUR kwam tot dusver samen met de USD als de twee sterkste valuta’s uit het strijdperk, maar er is nog een derde valuta die zich merkwaardig sterk gedraagt. Dat is de CAD, door de valutahandelaren ook wel eens liefkozend de Loonie genoemd. De CAD heeft vooral tegenover de AUD een goede beurt gemaakt.

Een koersstijging met 10% is namelijk niet niets, met als bijkomende opmerking dat beide valuta’s eigenlijk als grondstoffenmunten bekend staan. In het voordeel van de CAD speelt echter de factor dat Canada onmiddellijk mee profiteert van de zich herstellende VS-economie.

Hoe moeten we de CAD benaderen? Ten opzichte van de USD kiezen we echter toch voor een short benadering. In het geval het herstel van de Amerikaanse economie zich verder zet, zullen de beleggers voor ‘the real thing’ kiezen en dus de voorkeur geven aan de USD boven de CAD.

Grafiek USD/CAD - dagkoersen