Abenomics maakt gehakt van de Japanse arbeidersklasse

Het is nu bang afwachten of Abenomics, de gedurfde politiek van de Japanse premier Shinzo Abe uitgewerkt samen met zijn centrale bank, zal aanslaan. Het is de Japanners ditmaal menens, ze willen voor eens en voor altijd afrekenen met de deflatie die het land al jaren teistert.

Zeggen dat Abenomics succesvol is, moet voorbarig worden genoemd. Het succes van deze gevoerde politiek of het gebrek aan succes zal slechts binnen een aantal maanden definitief duidelijk worden. De investeerders wachtten op de eerste groene scheuten die in die richting wijzen. Die kwamen er inderdaad, maar bleken slechts een tijdelijk karakter te vertonen.

Abenomics maakt gehakt van de Japanse arbeidersklasse, zo luidt een wijdverspreide vrees. Een belangrijk onderdeel van Abenomics is namelijk dat de koers van de JPY ten opzichte van de USD onderuit werd gehaald. Er is sprake van een depreciatie van circa 20 procent over een periode van minder dan 1 jaar, waarbij wel met een recent herstel moet rekening worden gehouden.

Een goedkopere munt wil zeggen dat Japan inflatie importeert en dat vreet aan de lonen van de arbeidersklasse. Of het tot een algemene verarming zal komen valt moeilijk te zeggen maar voorzichtigheid is toch geboden. Een bijkomende dreiging is die van een sneller dan verwachte rentestijging in de VS. Daardoor kan de USD verzwakken, waardoor de JPY een deel van zijn concurrentiekracht verliest.

Grafiek USD/JPY - dagkoersen