JPY kan nog fors lager tegenover USD

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar uiteindelijk gebeurde de beweging toch nog bij verrassing. Vorige vrijdag doorbraak de JPY een belangrijke bron tegenover de USD. De kaap van 100 JPY voor 1 USD werd zonder veel opzien te baren doorbroken.

De JPY kan bu nog fors lager tegenover USD, daarover zijn bijna alle analisten het eens. Er worden met de wildste koersdoelen gezwaaid, waarbij makkelijkheidshalve over het hoofd gezien dat de koers van de JPY tegenover de dollar sinds 1 januari al met 16% is gedaald.

Japan wil kost wat kost uit het economisch moeras klimmen en zal zijn export willen stimuleren door een goedkopere JPY. De beschuldigingen tegen het land wat betreft wisselkoersmanipulatie weerklinken echter steeds duidelijker. We veronderstellen daarom dat de Bank of Japan een tijdelijke adempauze zal inlassen.

In die periode kan de JPY zich herstellen, mogelijk tot 103 à 105 JPY. Maar nadien kan het snel opnieuw bergafwaarts gaan met de Japanse munt. Short posities op de JPY tegenover de USD kunnen zeker nog winstgevend uit, maar belangrijk is dat op het juiste moment wordt ingestapt.

Grafiek USD/JPY - dagkoersen