USD zal binnen zes maanden doorstijgen tot 105 JPY

Dennis Lockhart, president van de Federal Reserve Bank of Atlanta, verklaarde vandaag in een Market News International dat de Amerikaanse centrale bank vanaf september kan beginnen met taperen, het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen.

Hij voegde daar wel meteen aan toe dat die tapering op de lange baan kan worden geschoven wanneer de economische groei zich in de tweede helft van dit jaar in de Verenigde Staten niet doorzet. Chicago Fed President Charles Evans deed op zijn beurt een duit in het zakje door ongeveer hetzelfde te verklaren.

Volgens Evans kan het QE-programma inderdaad dit jaar afgebouwd worden. Dat zou inderdaad al in september kunnen gebeuren, afhankelijk van de evolutie van de macro-economische indicatoren. Speculatie over die tapering was er vandaag al verantwoordelijk voor dat de USD voor de eerste keer in drie dagen terrein verloor tegenover de JPY.

Op de forexmarkten wordt nu een verdere verzwakking van de USD verwacht en dit zowel tegenover de JPY, de EUR en de andere belangrijke wereldvaluta’s. Lee Hardman, currency strategist bij Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. in Londen verwacht dat de USD binnen zes maanden zal doorstijgen tot 105 JPY.

Grafiek USD/JPY - dagkoersen